Ayak uçlarında uyuşma (nöropati)

El ve ayak uçlarındaki uyuşma, kanser tedavi ilaçları alan hastaların ortak derdi. Bu bazen çok rahatsız edici boyutlara gelebiliyor.

Üyesi olduğum myeloma mail gurubunda (Amerika'da bu grup) bu konu bi ara çokça tartışıldı. İlaçlardan bağımsız olarak bir şey yapılabilir mi diye tartışılıyordu.

Önce, bir MM hastası ayakları kakao yağı ile ovmayı önerdi. Kakao yağı'nın içinde E vitamini varmış ve bildiğiniz gibi E vitamini sinirlerle ilgili problemlerde veriliyor. Hatta ben de düzenli olarak [Nörontin+Apicobal(E vit.)] bileşimini kullanıyorum uyuşmaya karşı, ama bir yere kadar işe yarıyor.
Bir süre sonra başka biri %95 Papatya kremi + %5 Okalüptüs yağı (mentol) den oluşan bir karışımla ayakları ovmayı önerdi.Kendisinin çok faydalandığını yazdı.

Ben ikisini de denedim. Sanki ikinci seçenek (Papatya kremi+Okaliptüs yağı) daha iyi gibi. Kakao yağı gibi hemen emilmiyor ve daha uzun ovmaya izin veriyor. Papatya kremi ve Okaliptüs yağı karışım oranlarına fazla takılmayın, avucunuza aldığınız kreme çok az yağ döküp tatbik edin.Hepsi bir yana, 5-10 dakika biri bu kremlerle ayağınızı ovuşturuyorsa, sadece bu bile çok iyi geliyor açıkçası.

SONRADAN ANLADIĞIM ÖNEMLİ BİR NOKTA : TUZU KESİN..TUZU KESİN... TUZU KESİN... TUZU KESİN..

Sağlıcakla kalın.

NOT : Aşağıda sayın Dr.Zülal Kutluay'ın bir yorum ile belirttiği önemli bir metin var. Bu metni de burada yayınlamayı uygun buldum :

Ümit Bey, izninizle nöropati ile ilgili yanıtınıza ekleme yapacağım. Nöropatiler sizin dediğiniz gibi, özellikle ayaklarda başlayan acımalar, hassasiyet, duyu bozuklukları şeklinde başlayıp hem belirtileri ağırlaşır, hem de seviyeleri yukarı doğru ilerler, zaman içinde ellerde ve gövdede de yayılımı olur. Şiddetleri acıma-kaşıntı-ileri derecede duyarlılık-ağrı-şiddetli ağrı-şimşek çakması benzeri yakınmalar şeklinde ağırlaşan belirtiler gösterebilir. Kramplar ya da benzeri olaylar da içerebilir. 

Myelomada nöropatiler hastalığın genel belirtileri arasında olabileceği gibi alınan ilaçlar -özellikle thalidomide, velcade-nedeni ile de ortaya çıkabiliyor. (Şeker hastalığındaki nöropatileri de duymuş olabilirsiniz, mekanizmaları farklı olmakla beraber belirtileri aynıdır.)

Söz ettiklerim yalnızca duyusal nöropatilerdir. Bir de motor, yani istemli adeleleri ilgilendiren ve iç organları ilgilendiren formları var. Bunlar oldukça ayrıntılı, ama kısaca iç organları ilgilendiren formlarından bahsetmeliyim. Bunlar eşimde ortaya çıktı, sizlerde de olabilir. Özellikle sindirim sisteminde belirgin, zaman zaman nedensiz, ateşsiz ishal atakları ya da kabızlık olabiliyor. Ya da cinsel alanda ortaya çıkabiliyor. Bu belirtileri nörolog arkadaşım bana "viseral nöropati" olarak adlandırdıklarını söylemişti. 

Nöropatiler için sizin de ifade ettiğiniz gibi b vitaminleri-Benexol,apikobal..- ve Nörontin, Lyrica gibi antiepileptik-antinöropatik ilaçlar kullanılıyor. Bunlar doz olarak belirtileri hafifletmediğinde hekimler dozunu arttırabiliyor. Ama maalesef özellikle motor ve iç organ nöropatileri için çok yeterli olamıyor bu ilaçlar. En azından eşimde böyle oldu, oluyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir bir hekim ve hasta yakını olarak. Hepinize sağlıklı günler diliyorum. 

Bu arada Ankara üniversitesi hematoloji kliniği bizim de tedavi olduğumuz yerdir ve Dr. Osman İlhan oradaki tüm öğretim üyeleri gibi ilgili ve bilgili bir hocadır. O klinikte de tüm hematoloji birimlerinde olduğu gibi hastalar hakkında tedavi kararını, akademik toplantı ile, konsey verir, bir tek hekim kararı ile tedavi uygulanmaz. (Benim görüşüm bu, etik olarak da eğitim hastanelerinde uygulama bu şekilde olmalıdır zaten. )

Dr.Zülal Kutluay  

Yorumlar

  1. benim danışmak istediğim hissedilen kemik ağrıları için herhangi bir masaj yağı yada bitkisel bir tedavi seçeneği varmı annemin sırtı bel bölgesi ve kasıkları çok ağrıyor.yardımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Bende tedavi sonrası kemik ağrısı pek olmadı. Ondan önce belim ve sırtım çok ağrırdı. Bu nedenle bu ağrıyla nasıl başedilir pek bilmiyorum doğrusu.Myeloma mail grubundaki yazışmalara baktım,bir MM hastası yakınmış ve diğerlerinin ne tür egzersizler yaptığını sormuş. Demek ki egzersiz, kullanılan bir yöntem. Ona cevap yazan biri de yüzmenin en iyi egzersiz olduğunu, kendinin öyle rahat ettiğini söylüyor. Yine de bir şey öğrenirsem burada duyururum.

    Ümit Gülsen

    YanıtlaSil
  3. merhaba,
    anneme 3 yıl evvel multiple myeloma hastalığı teşhisi kondu. 4 boyun omurunu tahrip eden tümor nedeniyle 2006 yılında ciddi bir operasyonla omurlar alındı ve yerine titanyum protez takıldı. Hastalığı şu an 3.evrede. ağrıkesicilerle ağrılarını dindirmeye çalışıyoruz. Bayramdan sonra onkoloji enstitüsüne yatacak. kemoterapimi yaparlar yoksa ilik nakli mi düşünülür şu anda bilmiyorum. ama her tür çareyi denemeye ihtiyacımız var.
    Ümit bey, size ve tüm m.m hastalarına Allahtan acil şifalar diliyorum. bu bloğu oluşturduğunuz için de teşekkür ediyorum.
    Size bir sorum olacak. internette karşıma çıkan bir tedavi yöntemi hakkında görüşlerinizi istiyorum. naturalife adlı firmanın reishi mantarından elde ettikleri hap formunda ilacı var. kansere karşı çok etkili olduğu söyleniyor. bu konuda bilginiz veya tecrübeniz var mı.
    vakit ayırdığınız için teşekkürler
    saygılarımla
    Ayça Sabuncu

    YanıtlaSil
  4. Her şeye inanmamanızı ve içinde ne olduğu (kimyasal olarak) bilinmeyen maddeler almamanızı tavsiye ederim. Başınıza başka bir dert sarma riski de var.

    YanıtlaSil
  5. Herkese mrb ..Eşim nakil olali 6 ay oldu fakat halsizlik el vd ayaklarda uyuşma ağrı ,ayakta duramana hala devam ediyor. Bi türlü geçmedi. .dr nüks olabilir dyr..bu kadar kisa surede nüks olur mu??neden düzelmiyor ki.41 yasinda kendisi. .takip ediyirum hep daha yaşlı hastalar bile düzeliryor..böyle olan var mi ..lutfen yazin :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde 7.aya girdik uyusmalar agrilar bizdede var ama bunlara sukrediyoruz anladigim kadar bunlar kolay gecen bi durum degil ama eskisi gibi degilsede yinede saglikli gunlerine yaklasiyor bence moral bozmayip uyanik olmakta fayda var insallah nuks degildir

      Sil
    2. İyi akşamlar Rabbim hepimize Şafiî adi hurmetine şifa versin ben otolog nakil oldum 2015 aralik ayinda ama. Dört ay sonra yapılan testlerle mm nuks ettiği anlasilinca 2016mart ayinda ikinci nakilimi oldum simdilik herşey yolunda görünüyor ama zamanla ne olur bilinmez adsız arkadasim esinizin halsizligi normal benim hocam bu tarz durumlarda sana on tirla carptik normal demişti 7 . aydan sonra kisa yürüyüşlerle yavaş yavaş kaslari acmistik her bunyenin iyileşme süreci farklı oluyor sabir ve yuksek moralle herşey inşallah yoluna girer 🌹🌹🌹🙏🙏🙏

      Sil
  6. nakil sonrası halsizlik el ayak uyuşması denge kaybı ne zaman gcer??7 ay olmasına rağmen iyileşmemesi normal mi???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar önemli ölçüde ilaç yan etkileridir. Siz iyileştikçe ilaçların dozajını azaltırlar, dozaj azaldıkça bu etkiler de hafifler, ama malesef tam olarak geçmiyor.

      Sil

Yorum Gönder

Lütfen isim vererek doktorları kötüleyen yorumlar yazmayınız ve/veya yakınlarınızın vefatını bildirerek diğer hastaların moralini bozmayınız.
Yorumlarınızın yazı konusu ile ilgili olmasına dikkat ediniz. Genel konulardan ya da durumunuzdan bahsedecekseniz yorumunuzu Forum-2 yazısının altına yazınız. BLOGDAKİ YAZILARI, YORUMLARI TAM OLARAK OKUMADAN SORU SORMAYINIZ. ARAMA KUTUSUNU KULLANARAK SORMAK İSTEDİĞİNİZ KONUDA DAHA ÖNCE YAZILAN TÜM YAZI VE YORUMLARA ULAŞABİLİRSİNİZ.

Mail adresimi bulup mail atanlar: Mail'e cevap vermiyorum. Lütfen soru ve düşüncelerinizi blogdaki açık forum sayfasına ya da ilgili konunun sayfasına yazınız.

Pazarlama mesajlarını silmek için yorumlar denetlenmektedir, bu nedenle yorumunuzun yayınlanması BİRAZ ZAMAN ALABİLİR. Lütfen sabırlı olun, yorumunuz mutlaka yayınlanacaktır.

Katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lenalidomid (revlimid)

Forum - 1

1-Multiple myeloma (myelom) ile tanışma