Kramplar

Krampların Talidomid alanlar için dert olduğunu biliyorum. Rahmetli Okan bey'le de bu konuda dertleşmiştik. Diğer ilaçlar da yapıyor olabilir, bilemiyorum. Benim ayak ve sırt kaslarıma ara sıra kramp giriyor. Sırtıma giren kramp özellikle çok sancılı oluyor ve neredeyse nefes almamı bile engelliyor. Bunun özellikle gün boyu sandalye tepesinde oturmaya bağlı olduğunu düşünüyorum. Kilo, sağlıklı olmayan oturma şekli, ergonomik olmayan sandalye ve koltuklar ve hareketsiz hayat bence nedenler arasında. Fakat tabi ki bu benim düşüncem.

Gündüzleri, krampın gelmekte olduğunu seziyor ve bazen duruşumu değiştirerek, bazen reiki ile kurtulabiliyorum, fakat gece gelirse fena yakalıyor. Gece uyur uyanık önlem alamıyorum ve kendimi kramp'la (kas spazmı da diyebiliriz) baş başa buluyorum. İlaç yutmanın ise hiç bir anlamı yok çünkü siz kalkıp da ilaç yutana kadar geçer muhtemelen. 2-3 dakika sürüyor. Böyle durumlarda eşinizin Reiki bilmesi çok faydalı oluyor. Doktoruma da bu konudan bahsettiğimde, bir ilaç yazmanın anlamsız olacağını söylemişti. Doktorlar da yan etkileri çok iyi bilemiyorlar aslında, hastalarından öğreniyorlar. Tecrübeli doktorlar biliyor.


Sağlıcakla kalın.

NOT: Bu yazıyı yazdıktan yaklaşık sekiz sene sonra (2017'de) aradan geçen süre içinde öğrendiklerimi buraya bir yazayım diye düşündüm.

Bu günlerde sinir hücrelerinin nasıl çalıştığını, birbiri ile nasıl iletişim kurduğunu anlatan bir kaç kitap okuyorum. Doğrusu çalışma mekanizmaları son derece ilginç. Kendi içlerinde -70 mV bir potansiyel akım taşıyorlar ve birbirleri ile iletişirken hem bu elektriği hem de kimyasal maddeleri (molekülleri, proteinleri) yoğun bir şekilde kullanıyorlar. Anladığım, kramp esnasında, kaslara komut gönderen sinir hücrelerinin, elektro-kimyasal bir kaos içinde kalıp kaslara anormal talimatlar göndermesi söz konusu.

Nörolog değilim ve detay bilmiyorum. Ukalalık yapmak istemem. Ama bildiklerim şunlar:

1- Aldığımız ilaçların hemen hepsi yan etki olarak nöropati ve kramplara yol açıyor.
2- Muhtemelen bunun sebebi bedenin kimyasal dengesini bozmaları.
3- Bu kimyasal dengeyi sağlamak için aldığımız gıdalara dikkat edebiliriz. Etmeliyiz de zaten. Fakat bazı yardımcı ilaçlar da gerekiyor. Tabi onların da yan etkileri de olabilir malesef.
4- Doktorlar bu nöropati ve kramp konusuna yeterli özeni göstermiyor, önem vermiyor. Sanki pek umurlarında değil gibi.
5- Nöropati için bir çok ilaç var. Etkisi kişiden kişiye değişiyor. Nöropatinin engellenmesi, kramları da önemli ölçüde engelliyor.
6- Fakat bir kramp geldiğinde, ne beter bir şey bir şey olduğunu krampı yaşayan ve anı paylaşan hasta yakını bilir. "O" anda ne gıda, ne bir ilaç .... hiç bir şey konuşacak haliniz yok.. Nefes almaya çalışmak ya da yerleri tırmalamakla uğraşıyorsunuz.
7- İşte bu anda, benim bildiğim, öğrendiğim tek kurtarıcı Reiki. Fakat bunu (kramp geçiren) yapamaz. Yakınının uygulaması lazım. Benim gibi tecrübeliler belki krampın sinsi sinsi yaklaşmakta olduğunu anlayıp reiki ile kurtulabilir.

Şimdi tavsiyeler:

Tuzdan ve alkolden uzak durun.
Bol su için.
Kuru kayısı, muz gibi bol potasyum içeren gıdalar tüketin, faydası olur.
Madensuyu da içebilirsiniz. Vücus eksik minerallerini bu yol ile tamamlayabilir.
Hareketlenin. Daha çok yürüyün.
Doğal, organik gıdalarla beslenmeye çalışın. Diğerleri içerdikleri kimyasallar ile beden kimyasal dengesini çok bozuyor.
Elektrik yüklenmekten kaçının. Nasıl mı? Telefon, bilgisayar..vb. cihazlarla fazla iç içe olmayın. Kulaklık takmadan cep telefonu ile konuşmayın (kafanıza dayamayın). Yüksek gerilim hatlarının, mobil verici istasyonlarının (baz istasyonlar) yakınında oturmayın. Ara sıra çıplak ayakla toprağa basın. Daha sık banyo yapın. Her fırsatta yüzün. (tabi ki havuzda değil, denizde!!!)
Sinirlenmeyin. Gerilimden, stressden kaçınmaya çalışın. Televizyon seyretmeyin.
Müzik dinleyin. Yapabiliyorsanız yoga yapın.
Benim gibi yapın. Büyük şehirlerden kaçın.

Tüm bunları yapabilirseniz, sadece kramplardan değil, myeloma'dan da kurtulursunuz.

İyi şanslar.


Yorumlar

  1. Merhaba babam çok uzun süredir tedavi görüyor. Talidomid de kullandı. Kramplar konusunda bitkisel masaj yağları ile yapılan masajların iyi geldiğini düşünüyoruz. Masaj yağını biz sadece masaj yapan kişinin daha geç yorulup daha uzun süre masaj yapmasını sağlamak için kullandık. Burada yağdan çok masajın etkisi diye düşünüyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Son olarak: Thioctacid + Apicobal kullanıyorum. Fena değil.
    Bu arada potasyum eksikliği de kramplara neden oluyor. Çaresi soda içmek ama sodada fazlaca tuz (Sodyum) var. Doktora sormadan içmeyin derim.

    YanıtlaSil
  3. babamda da son dönemlerde kramplar olmaya başladı, kortizon ilaçları artı revlimid den kaynaklandığını sanıyoruz birde nöroloğa gidelim dedik rontgen ve tahlil istedi cuma günü sonuçları göstereceğiz, net bir bilgi alırsak buradan paylaşırız, yaşamaya ve yaşatmaya devam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. rontgen ve tahliller sonucunda nörolojik bir durum olmadığı ilaçların yan etkisi olduğu söylendi, revlimidi bir hafta kestik kramplar azaldı sanırım böbrek için kullandığı kortizonlu ilaçlar ile revlimid ağır geldi, bilginize

      Sil

Yorum Gönder

Lütfen isim vererek doktorları kötüleyen yorumlar yazmayınız ve/veya yakınlarınızın vefatını bildirerek diğer hastaların moralini bozmayınız.
Yorumlarınızın yazı konusu ile ilgili olmasına dikkat ediniz. Genel konulardan ya da durumunuzdan bahsedecekseniz yorumunuzu Forum-2 yazısının altına yazınız. BLOGDAKİ YAZILARI, YORUMLARI TAM OLARAK OKUMADAN SORU SORMAYINIZ. ARAMA KUTUSUNU KULLANARAK SORMAK İSTEDİĞİNİZ KONUDA DAHA ÖNCE YAZILAN TÜM YAZI VE YORUMLARA ULAŞABİLİRSİNİZ.

Mail adresimi bulup mail atanlar: Mail'e cevap vermiyorum. Lütfen soru ve düşüncelerinizi blogdaki açık forum sayfasına ya da ilgili konunun sayfasına yazınız.

Pazarlama mesajlarını silmek için yorumlar denetlenmektedir, bu nedenle yorumunuzun yayınlanması BİRAZ ZAMAN ALABİLİR. Lütfen sabırlı olun, yorumunuz mutlaka yayınlanacaktır.

Katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lenalidomid (revlimid)

Forum - 1

1-Multiple myeloma (myelom) ile tanışma