Bitkisel ilaçlar - destekleyiciler

Aşağıda, babası mm ile mücadele eden bir hasta yakınının (Duygu hanım'ın) bana yazdığı mail'i bulacaksınız. Duygu hanımla tanışma fırsatımız oldu. Ekonomist-Tarihçi olmakla birlikte, ruhen doktor olan Duygu hanım (ben bu tür insanlara fahri doktor diyorum),  supplement'leri  (yani ilaç eki olarak destek  amaçlı alınan maddeleri) uzun uzun araştırmış ve babasına uygulamış.  Yakın zamana kadar Amerika'da kaldığı için gönderdiği metinde çok fazla İngilizce var, ben de çevirmeye girişemedim açıkçası. Metin, özellikle İngilizce bilenler ve verilen linklerdeki yazıları okuyabilenler için önemli bir bilgi derlemesi.

Katkı olarak ben zerdeçal'dan başka bir şey kullanmıyorum. (Yemeklerde baharat olarak) Bir ara üzüm çekirdeği ekstresi de almış, kullanmıştım (enoant resveratrol aşağı yukarı buna karşılık geliyor.  Ben Mısır çarşısında ki Arifoğlu'dan almıştım) Kendi bağışıklık sistemimin psikolojik durumumdan çok etkilendiğini keşfedeli beri, bir şey yutarak değil, sakin ve dengeli yaşayarak sağlıklı kalmaya çalışıyorum.  İki hafta önce, şiddetli bir anjin'e yakalandımda  (eşimden kaptım) , çok dert etmedim ve normal sürecinde iyileştim.

Bu tür katkı-destek maddelerine, bitkisel ilaçlara düşkün olanlar, aşağıda yer alan bilgileri yararlı bulabilirler. Ancak yoğun olarak ilaç kullananlar, bu maddelerin ilaçlarla etkileşimine karşı dikkatli olmalılar.

---------------------------
 Umit bey merhaba,

ben bugunku konusmamiza istinaden bugne kadar kullandigimiz supplement lardan birkaciyla ilgili kabaca bilgi gonderiyorum size.

* oncelikle enoant dan (üzüm çekirdeği ekstresi) bahsetmistim. bunu babam 2005 den beri kullaniyor. dedigim gibi 8.5 yil tedavi gormeden stabil kalmasina katkida bulundugunu dusunuyoruz. surada bu konuda bilgi var:

http://www.enoant.net/page02_02_soru8.html

enoant resveratrol ve cesitli baska polyphenol ler iceriyor. resveratrol de bircok mm hastasi tarafindan kullaniliyor. margaret yazmis bir seyler:

http://margaret.healthblogs.org/other-alternative-treatments/

enoant hgb hyi de yukseltiyor olabilir.

* ikinci olarak da her gun alinan balik yaglari var. balik yagi olarak twin lab inkini almistim ben amazon dan. emiliminin yuksek oldugunu biliyorum. gunde 1200 gr bundan aliyoruz. krill oil de omega 3 un yaninda kalp kaslari ve kemikler icin faydali (bununla ilgili pubmed den cesitli seyler okumustum). bir de shark liver oil aliyoruz. bu lokositleri yuksek tutar. temel olarak kemik iliginde bulunan alkylglycerol denen madde bagisiklik sistemini guclendiren bir sey. yani ilik de yeseniz az cok buna benziyor sanirim. bununla ilgili de arastirma bulabilirsiniz.

yalniz genel olrak purity balik yaglariyla iligili onemli bir mevzu. su siteden guvenli markalarla ilgili bilgi edinebilirsiniz:

http://org2.democracyinaction.org/o/6491/p/salsa/web/common/public/content?content_item_KEY=2215

babamin tahlillerini gordukten sonra hindistan li ayurvedaci asagidaki supplement lari tavsiye etmisti (bunlarla ilgili cok bilgi var, ben aciklayici oldugunu dusundugum bir kac siteyi refere ederek yaziyorum). biz bunlarin hemen hepsini www.favorfinesse.com diye bir siteden tedarik ettik. bu sirket hindistan da ve free shipping le dunyanin her yerine urun gonderiliyor. bence bu siteye girip bakin. asagida yazdigim supplement larla alakali bir cok bilgi var. hem ayurvedik kullanimlari hem de modern research leri yazmislar:

* amalaki (indian gooseberry) --> bunu sabah aksam yemeklerden sonra 1 er tane aliyoruz. rejuvenating etkisinden ve de zengin bir vitamin c kaynagi, guclu bir antioxidan oldugundan hala kullaniyoruz, ilac gunleri haric:

http://www.planetayurveda.com/natural-herbs-atoz/i-natural-herbs/indian-gooseberry.htm

  • It is one of the maximum natural source of Vitamin C. 
  • The fruit is also useful for urine and stomach disorders. 
  • The seed is useful in diabetes and diarrhea. 
  • It acts as an anti- inflammatory and hence useful in piles, gastric and colic. 
  • An oil is helpful in hair problems. 
  • The whole plant is beneficial for eye vision. 
  • Amla tonic is useful for heart and nervous disorders. Take one to two teaspoonfuls twice a day. 
  • It is also helpful for rakta-pittam, acidity and liver disorders. 
  • The root powder is useful for stomach disorders. The powder is taken one teaspoonfuls twice daily.


* vasaka (malabar nut): bunu da amla yla ayni sekilde kullaniyoruz. babamin sebepsiz yere yillardir bogazindaki gicigini gecirdigini dusunuyoruz.

http://www.herbalremedies.com/malabar-nut-information.html

This bitter-tasting nut has expectorant, diuretic, antispasmodic, alterative, bronchial dilation, antiseptic and pesticidal properties. The leaves of the plant contain the alkaloid vasicine, which is key to bronchial-dilation and its expectorant actions, and stimulates the contraction of uterine muscles, which accelerates or induces labor. Malabar Nut is used in traditional Ayurvedic medicine for treating chest problems such as chest congestion and inflammation.

* guduchi: bunu da ayni doktor tedaviye basladiktan sonrasi icin tavsiye etmisti. hem karacigeri hem de bobrekleri korudugunu biliyoruz. amla ve vasaka yla beraber aliyor bunu da.

http://www.chopra.com/guduchi

Preventing colds and flu
• Reducing the side effects of chemotherapy drugs
• Immune system enhancement
• Chronic skin disorders such as psoriasis or eczema
• Anti-arthritic and anti-inflammatory
• Hepatitis & jaundice (helps protect the liver from exposure to toxins)
• Gout and rheumatic disorders

* punarnava: bu benim onerdigim bir supplement. hem anemi hem de bobrekler icin iyi geldigini biliyorum.

http://www.indiaoz.com.au/health/ayurveda/h_r/herbs_Punarnava.shtml

It is good for the kidneys, especially the nephron cells which are damaged by long-term hyperglycemia (diabetes). And it pacifies two of the main laws of physiology (Vata and Kapha).
Punarnava enhances the quality of 6 of the 7 categories of bodily tissues, including nutrient plasma (Rasa Dhatu), blood (Rakta Dhatu), muscle (Mamsa Dhatu), fat (Meda Dhatu), bone marrow and nerves (Majja Dhatu), and reproductive fluids (Shukra Dhatu).

* ashwagandha: bu da benim arastirip buldugum bir bitkiydi. hatta margaret da kullaniyor sanirim, onun sitesinde de bununla ilgili arastirmalara yer verilmis.

http://margaret.healthblogs.org/other-alternative-treatments/ashwagandhawithanolides/

"in 2006 an MD Anderson team made the discovery that withanolides kill MM cells in vitro. The full study, published in Molecular Cancer Therapeutics, is available online: http://tinyurl.com/2eq3pc The study abstract begins: The plant Withania somnifera Dunal (Ashwagandha), also known as Indian ginseng, is widely used in the Ayurvedic system of medicine to treat tumors, inflammation, arthritis, asthma, and hypertension. Chemical investigation of the roots and leaves of this plant has yielded bioactive withanolides. Earlier studies showed that withanolides inhibit cyclooxygenase enzymes, lipid peroxidation, and proliferation of tumor cells. But even more importantly (for us MMers), in addition to suppressing the nasty COX-2 enzyme, these compounds blocked the activation of NF-kB in human myeloma (U266) cells. Yippee! And I would like to mention that a 2004 study shows that an extract of Withania somnifera inhibited angiogenesis: http://tinyurl.com/ypq58h
A 2003 University of Michigan study (http://tinyurl.com/yqmgxh) tells us that the roots of Withania somnifera are used as a dietary supplement around the world. Furthermore, from what I have read online, Withania somnifera is non-toxic, non-addictive and has no negative side effects (but I should say that I am still looking into this matter). Indeed, a recent study demonstrated that a purified standardized extract of ashwagandha protected the heart from the well-known cardiotoxic effects of doxorubicin: http://tinyurl.com/3yjcno And withanolides may also be effective against arthritis, see this June 2007 study: http://tinyurl.com/2vfw7r
The above-mentioned 2006 MD Anderson study concludes: Overall, our results suggest that the antiproliferative, proapoptotic, anti-invasive, antiosteoclastogenic, antiangiogenic, antimetastatic, radiosensitizing, antiarthritic, and cardioprotective effects assigned to withanolide may be mediated in part through the suppression of NF-kB and NF-kB-regulated gene products."

ayurveda da da asagidaki kosullar icin kullanilmakta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ashwagandha

In Ayurveda, the roots of W. somnifera are used to prepare medicinal Ashwagandha. It is claimed to possess aphrodisiac, sedative, rejuvenative and life prolonging properties. It is traditionally used to treat the following syptoms and conditions, although there are few scientific studies of the health benefits of Ashwagandha:[2][3]
chronic fatigue[2][3]
dehydration[2][3]
bone weakness[2][3]
muscle weakness and tension[2][3]
loose teeth[2][3]
thirst[2][3]
impotency[2][3]
premature ageing[2][3]
emaciation[2][3]
debility[2][3]
constipation[2][3]
senility[2][3]
debility[2][3]
rheumatism[2][3]
nervous exhaustion[2][3]
memory loss[2][3]
spermatorrhoea[2][3][4]

bunun haricinde moringa oelifera fa bir donem kullanmisti ayurvedaci adamin tavsiyesiyle. su sia ağır gelmesin diye vermedik. ondan da margaret bahsetmis--genel olarak besin degeri inanilmaz yuksek bir meyve ve amazon dan bulunabiliyor:

http://margaret.healthblogs.org/other-alternative-treatments/moringa-oleifera/

"Moringa oleifera is a very nutritious tree…I mean, yes, you can actually EAT it. I read that its leaves contain more protein than yoghurt (!)…and also calcium, iron, vitamin Bs and so on. For a description of the Moringa oleifera tree, see: http://en.wikipedia.org/wiki/Moringa_oleifera Here I read that parts of the tree are used as an antiseptic and in treating rheumatism, venomous bites (!) and other conditions. Interesting…but does it affect myeloma?
A 2007 study according to which Moringa oleifera is indeed strongly cytotoxic to myeloma cells. “Oh, this is good, this is very good!,” I thought. I then checked PubMed where I found 124 studies dealing with this tree and many of its amazing properties. Today, however, I barely have enough time to take a quick look at the 2007 myeloma study. As follows.
The study (full study: http://tinyurl.com/oaeo4s) tells us that Moringa oleifera is a multipurpose tree widely distributed in Asia and commonly used in Indian traditional medicine. The leaves of this tree were used in folk remedies for tumors and as a food source for humans (and, I read elsewhere, for animals, too).
Why am I not surprised to read that this tree yields substances that are antioxidant, anti-bacterial, fungicidal, hypocholesterolemic and anti-diabetic? Familiar story, eh. In any case, the researchers tested both Moringa oleifera and Vinca rosea leaf extracts (the drugs vincristine and vinblastin derive from the latter, btw) on myeloma cells. They found that the Moringa extract had much stronger anti-myeloma effects than the Vinca one. Well, how about that?"

benim yine her ihtimale karsi aldigim supplement lar da sunlar:

guggul --> en onemli ozelligi kollesterol u dengelemesi. ayni zamanda mm icin de kullanilmakta ayurveda da.
cystone --> bobrekleri ve idrar sistemini duzenliyor bu da. bir bobrek sorunu dusumunda dusunecegiz.
reosto --> bu kemikler icin.
neem --> hem cilt yaralari ve cesitli cilt sorunlari icin iyi ve de kani temizleyici ozelligi vardir.

Yorumlar

  1. Merhaba Umit Bey,

    Sizin ve bu blog u okuyanlarin ilgilisini cekecegini dusundugum iki gelisme oldu bu yakinlarda. (bu yorumu da biraz rastgele bir yazinizin altina koymak zorunda kaldim, daha alakali bir yazi bulamadigim icin)

    Ilki onaylanan bir myelom asisiyla ilgili. Anladigim kadariyla, tumor hucreleri ve dendritic cell denen beyaz kan hucrelerinden elde edilen bir grup hucreyi halen deneme asamasinda olan farkli kombinlerde birlestirip kemik iligine uyguluyorlar. Bu haliyle hastaligi iyilestirmiyor, yani "cure" diyemeyiz, fakat uygulanan hastalarin buyuk kismini stabil hale getirdigi gosterilmis. Simdi de nakillerden sonra uygulanmasi konusu tartisiliyor. Sanirim bununla ilgili de klinik deneyler yapilacak. Ben surdan okudum--fakat Blood'da da yayinlanmis:

    http://www.myelomabeacon.com/news/2010/11/08/multiple-myeloma-vaccine-shows-promise-in-phase-1-clinical-trial/

    Ikincisi de Kanada'da bir grup arastirmacinin gelistirdigi bir yontem. Buna gore deri altindan genetigi bozulmamis saglam hucre alinip bir ay sureyle cesitli islemlerden gecirilip kan hucresi kaline getiriliyor (cesitli protein ve fibroblastlarla banyo yaptirilarak elde ediliyor bu istenen iyi kan hucreleri, anladigim kadariyla). Bu calisma henuz yeni ve klinik deneylerinin baslamasina 2 sene oldugu soyleniyor. Fakat, dahiyane bir fikir, tabii..

    Bununla ilgili linklerden biri de su:

    http://www.takvim.com.tr/KadinSaglik/2010/11/08/kanser_tedavisinde_yeni_umut

    Calisma Nature'da basilmis. Bende pdf olarak kopyasi var, isteyene gonderebilirim. Fakat, bu ara bol miktarda tip makalesi okuyup anlamama ragmen, ilk etapta goz attigimda bu calismanin abstract ini bile anlamakta zorlandim.

    Duygu

    YanıtlaSil
  2. yurtdışından almak getirmek bazı insanlar için baya zor özellikle ingilizce bilmiyenler için türkiyede bulunan bir kaç omega3 hapları içinde degerleri yüksek olan EFA S1200 TAVSİYE EDİLEBİLİR...zerdeçal hintlilerde kanser görülmeme sebeplerinden...ama türkiye de çok nadir kullanıldığından bir çok insanında bilgisi dahi yok.. bayat olma olasığına karşılık 1 yıl dan fazla raf ömrü olmamalı..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen isim vererek doktorları kötüleyen yorumlar yazmayınız ve/veya yakınlarınızın vefatını bildirerek diğer hastaların moralini bozmayınız.
Yorumlarınızın yazı konusu ile ilgili olmasına dikkat ediniz. Genel konulardan ya da durumunuzdan bahsedecekseniz yorumunuzu Forum-2 yazısının altına yazınız. BLOGDAKİ YAZILARI, YORUMLARI TAM OLARAK OKUMADAN SORU SORMAYINIZ. ARAMA KUTUSUNU KULLANARAK SORMAK İSTEDİĞİNİZ KONUDA DAHA ÖNCE YAZILAN TÜM YAZI VE YORUMLARA ULAŞABİLİRSİNİZ.

Mail adresimi bulup mail atanlar: Mail'e cevap vermiyorum. Lütfen soru ve düşüncelerinizi blogdaki açık forum sayfasına ya da ilgili konunun sayfasına yazınız.

Pazarlama mesajlarını silmek için yorumlar denetlenmektedir, bu nedenle yorumunuzun yayınlanması BİRAZ ZAMAN ALABİLİR. Lütfen sabırlı olun, yorumunuz mutlaka yayınlanacaktır.

Katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lenalidomid (revlimid)

Forum - 1

1-Multiple myeloma (myelom) ile tanışma