Dikkat

Bu bloga girerken, kimsenin bilgisini istenmez, üye olmak gerekmez. Kişisel bilgilerinizi asla vermeyiniz.

Adres satırında myelomabilgi.blogspot.com.tr yazmalıdır.

 

24 Aralık 2010 Cuma

Zometa kullananlar..Dikkat !...

Aşağıda Hilmi Bezirci ve Ayça Sabuncu'nun uyarıları yer alıyor. Zometa'yı uzun süre kullananların dikkatle okumasını tavsiye ediyorum.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ayça Sabuncu

Ümit bey, konu şu ki annem 4 yıldır zometa kullanıyor. Çok faydalı bir ilaç ki zaten siz de bundan bloğunuzda bahsetmiştiniz. Ancak sorun şu ki; 2 yıldan fazla bu ilacın kullanılması, hastada osteonekroz gelişmesine sebep oluyor.

Annem şimdi osteonekrozdan kaynaklanan sıkıntıları yaşıyor. Bölgesel kemik ölümü gerçekleştiği ve orada açık bir yara oluştuğu için, annem şimdi çok ağrı çekiyor. iltihap yapıyor ve şişiyor. ağız kokusu da cabası... Operasyon yapacaklar, ancak bunun için 4-6 beklenmesi gerekiyormuş. Buna ilaveten, zometayı kestiler. Yani annemin kemikleri şimdi korumasız durumda ve tedavide gerileme süreci yaşıyor.
Bunun olabileceğini biz çok geç öğrendik. Annem 11 ay kadar önce diş çektirdi. Meğer diş çektirmek, süreci hızlandırıyormuş ve annem şimdi bu yan etkiyi yaşıyor. Zometa kullananların ağız ve diş sağlığına çok dikkat etmeleri gerekiyormuş. Bize bunu baştan söyleselerdi belki bu noktaya gelmezdik diye düşünüyorum.

Sizin de MM hasta ve yakınlarını bilgilendirmek üzere deneyimlerinizi paylaştığınızı biliyorum ve size teşekkür borçluyuz. Naçizane
Ricam şu ki; zometa ve osteonekroz gelişimi konusundan bloğunuzda bahsederseniz pek çok kişiyi bilgilendirmiş olacağımıza inanıyorum. çünkü bir hayli takipçiniz olduğunu biliyorum.
ilginize teşekkür eder saygılar sunarım

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

hilmi bezirci19 Şubat 2014 19:18

merhaba benim annem onkoloji hastası ve bu ilacı 10 senedir kullanıyor ve bu ilaç kullanılırken diş tedavisi uygulanmazmış bize hiçbir doktor böyle bir bilgi vermedi ve annem bir diş tedavisi geçirdikten sonra çene kemiği çürümeye başladı ve çene kemiğinden 4 kez ameliyat oldu ama çürümeyi henüz durduramadılar.

5 Aralık 2010 Pazar

Tahlil sonuçları (24.11.2010)

24 Kasım 2010 tarihi itibarı ile tahlil sonuçlarım aşağıdaki gibi :


Hematoloji Sonuç Referans Değer Tam Kan Sayımı

Lökosit (WBC) 4.5 3.8 - 10.0 x10³/μL
Nötrofil oranı (NEUT%) 41.8 45.0 - 78.0 %
Lenfosit oranı (LYMPH%) 46.6 10.0 - 48.0 %
Monosit oranı (MONO%) 9.4 3.0 - 12.0 %
Eozinofil oranı (EO%) 1.3 0 - 7 %
Bazofil oranı (BASO%) 0.9 0.0 - 1.0 %
  Nötrofil mutlak sayısı (NEUT#) 1.86 x10³/μL
  Lenfosit mutlak sayısı (LYMPH#) 2.08 x10³/μL
  Monosit mutlak sayısı (MONO#) 0.42 x10³/μL
  Eozinofil mutlak sayısı (EO#) 0.06 x10³/μL
  Bazofil mutlak sayısı (BASO#) 0.04 x10³/μL
Eritrosit (RBC) 4.1 4.0 - 6.2 x10^6/μL
Hemoglobin (HGB) 13.8 13.0 - 17.5 g/dl
Hematokrit (HCT) 39.6 40.0 - 52.0 %
Ortalama eritrosit hacmi (MCV) 96.8 80.0 - 95.0 fL
Ortalama eritrosit hemoglobini (MCH) 33.7 25.0 - 34.0 pg
Ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (MCHC) 34.8 31.0 - 37.0 g/dl
Eritrosit dağılım genişliği (RDW-SD) 47 35.0 - 44.0 fL
Eritrosit dağılım genişliği (RDW-CV) 13.7 11.2 - 15.0 %
Trombosit (PLT) 184 150 - 400 K/mL
Ortalama trombosit hacmi (MPV) 9.9 7.8 - 13.0 fL
Trombosit dağılım genişliği (PDW) 10.6 %
Trombosit / büyük hücre oranı (P-LCR) 23.6 %
Plateletkrit (PCT) 0.18 %

Eritrosit Sedimentasyon Hızı (ESR)* 13 < 15 mm/sa
Biyokimya Sonuç Referans Değer
Kalsiyum* 10.1 8.6 - 10.0 mg/dL
Üre Azotu (BUN)* 8 6 - 20 mg/dL
Ürik Asit* 6 3.4 - 7.0 mg/dL
Kreatinin, Serum* 0.65 0.70 - 1.20 mg/dl
Alanin Aminotransferaz (ALT)* 56 10 - 40 U/L
Aspartat Aminotransferaz (AST)* 33 15 - 40 U/L
Laktat Dehidrogenaz (LDH)* 168 - <225 U/L
Albumin* 4.5 3.5 - 5.0 g/dL

Hormon Sonuç Referans Değer
Beta-2-Mikroglobulin, Serum* 1.49 0.70 - 1.80 mg/L

İmmünoloji Sonuç Referans Değer
IgA* 193       70 - 400 mg/dl
IgG* 1931   700 - 1600 mg/dl
IgM* 38        40 - 230 mg/dl

İmmünfiksasyon
İmmünfiksasyon Elektroforezi, Serum* .
Lambda hafif zinciri 1.82   0.9 - 2.1 g/L
Kappa hafif zinciri 4.69     1.7 - 3.7 g/L

IgG bayağı yüksek çıktı fakat geçen tahlilde olduğu gibi elektroforezde monoklonal değil, poliklonal kappa bandı gözlendi ibaresi yer alıyor. Bildiğiniz gibi myelomanın belirtisi monoklonal band. Doktorum (Siret bey) "monoklonal bandın poliklonal band içinde saklandığını" düşündü. Bu kaşlar kalktı demek, fakat bu aşamada yapacak bir şey yok, Talidomide devam, üç ay sonra görüşelim dedi.

Bu arada yeni ilaçların çok yakında çıkacağını, tedavide gelişmeler olduğunu söyledi. İlk fırsatta bana gelişmeleri özetleyen bir yazı yazmaya da söz verdi. 

Cansıkıcı fakat kötü de denemez. Yola devam.