Yapay kemik iliği...

Aşağıda, ScienceDaily sitesinde yayınlanan 23 Aralık 2008 tarihli bir haber yer alıyor. Bana ilginç geldi, siz de ilgilenirsiniz diye düşünerek çevirdim. Michigan Üniversitesinde geliştirilen yapay kemik iliğini anlatıyor.

Yalnız bir şeye dikkatinizi çekmek isterim. Her ne kadar yapay ilik dense de, aslında yapay bir gözenekli yapı üzerinde, kök hücre çoğaltılıyor. Kök hücre uygulamaları bilinmeyen bir şey değil, fakat şimdi ilaç endüstrisinin üzerinde rahatlıkla çalışabileceği bir ortam oldu. Bu gelişmenin sonuçlarını belki 3-5 yıldan önce görmeyeceğiz ama orta vadede çok daha güçlü ilaçların gelmesi beklenir. Herkes ayağını sıkı bassın.

Yazının orjinalini okumak isteyenler aşağıdaki link’ten okuyabilirler.

http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081222221558.htm

-------------------------------------------------------------

Yapay kemik iliği bir test tüpünde yaratıldı.


Bu gelişme ilaç testlerine kolaylık sağlayacak, bağışıklık sistemi bozukluklarının daha iyi incelenmesine olanak sağlayacak ve kan nakli için sürekli kan sağlayabilecektir.

Michigan üniversitesi, Kimya Mühendisliği Malzeme ve mühendislik ana bilim dalı, biyomedikal mühendislik bölümü öğretim görevlisi Prof. Nicholas Kotov , maddenin, vücutda kemik iliğini destekleyen dokuyu temsil eden üç boyutlu bir kafese benzer yapı üzerinde büyüdüğünü belirtiyor.

İlik, diğer biyomedikal kafesler gibi, vücut içine yerleştirmek için değil, bir test tüpünün içinde çalışması için tasarlandı.

Araştırma grubunun başındaki Kotov, internet üzerinden yayınlanan Biyomateryal Bülteni için yazdığı makalede, araştırmalar hakkında bilgi verdi. Texas Üniversitesi, Tıp dalı öğretim üyesi Prof. Joan Nichols da projeye bir çok yönden katkıda bulundu.

Kotov, bunun ilk başarılı yapay ilik olduğunu belirtti ve şunları söyledi ; “Kemik iliğinin iki temel işlevi vardır : Kan kök hücrelerini üretmek ve B hücrelerini üretmek. Sonrasında, bir çok hastalıkla savaşmakta ana unsur olan antikorları üreten bağışıklık sisteminin anahtar hücreleri üretilir.”

Kan kök hücreleri, ürettikleri bir çok hücrenin yanısıra, B hücreleri olarak adlandırılan soğukalgınlığı, bakteri enfeksiyonları benzeri, diğer yabancı (ya da bazı kanser türlerini de kapsayan anormal yapıdaki) hücrelerle savaşan beyaz hücreleri üretir.

Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları, kemik iliğinin işlevlerini önemli ölçüde engelleyebilir ve vücudu hastalıklara açık hale getirebilir.Prf. Kotov, yapay iliğin, yeni geliştirilen ilaçların kemik iliği fonksiyonlarını nasıl etkilediğini test etmek için olanak sağlayacağını belirtiyor.

Kotov, kemik iliğinin taklit edilmesi zor, karmaşık bir organ olduğunu belirtiyor. Bu gelişmenin sağlanmasında önemli pay, yapay iliğin üzerinde ürediği üç boyutlu gözenekli yapıya ait. Bu kafese benzer gözenekli yapı (büyük hayvan kemiklerinin ortasındaki ponza taşına benzeyen yapıyı hatırlayın-ÜG), hücreler arası etkileşime olanak sağlayan, çok sayıda hassas olarak ölçülendirilmiş gözeneklerden oluşmaktadır.

Kafesler, besinlerin arasından rahatça geçebileceği şeffaf polimerlerden yapılıyor.Kafesleri oluşturmak için, bilim adamları polimeri, yan yana sıralanmış bilardo toplarına benzer şekilde, ince küreler halinde şekillendiriyorlar. Sonrasında, bu küreler çözülerek, kafesteki mükemmel gözenekli geometri ortaya çıkarılıyor. Bundan sonraki aşama, kafeslerin kemik iliği bağ dokusu hücreleri ve bir tür ilik hücresi olan osteoblasts (kemik dokusu oluşturan hücreler) ile tohumlanmasıdır.

Kotov, küreler halinde şekillendirilen polimerin geometrik mükemmelliğinin, ilaç testlerinin tekrarlanabilirliği ve potansiyel ilaç adaylarının gelişimi açısından çok önemli olduğunu belirtiyor. Bu kafes yapısı, sıfırdan tasarlanarak oluşturuldu.

Bağışıklık ve kan üretimi için gerekli bazı kök hücreler büyür, bölünür ve kemik iliğine çok benzer yapıdaki bu kafessi yapı içindeki gözeneklere dağılırlar.

Araştırmacılar, yapay iliğin New Caledonia/99/H1N1 flu virüsüne karşı, insan iliğinin verdiği tepkiyi verdiğini belirtiyor. Bunun ilk defa olduğuna inanılıyor.

Gerçek ilik gibi davranıp davranmadığını anlamak için, bilim insanları yapay iliği, bağışıklık sistemi kusurları olan bir fareye yerleştirdiler. Fare, insan bağışıklık hücreleri üretti ve yapay ilik üzerinde kan damarları oluştu.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lenalidomid (revlimid)

Forum - 1

1-Multiple myeloma (myelom) ile tanışma