Yeni tedaviler

Bu gün size, tam 1 yıl önce "The Myeloma Beacon" (Myeloma Rehberi) internet sitesinde yayınlanan bir yazının çevirisini yapmaya karar verdim. Neden bir yıl önce diye sorarsanız, en anlaşılabilir yazı o olduğu için.

Aslında American Cancer Society 'nin çok yeni tarihli bir yazısında, çalışmaların iki protein grubuna yoğunlaştığı anlatılıyor. Bunlardan ilki, aşağıdaki yazıda da göreceğiniz IL-6 proteini. Bu myelomalı hücrelere "yardım ve yataklık eden" bir protein. Aynı zamanda kemiklere de önemli ölçüde zarar veriyor.

Yeni keşfedilen bir diğer şey de RANKL olarak adlandırılan bir büyüme faktörü. Bu faktör, kemikleri çözen hücreleri "kışkırtıyor". -denosumab- isimli ilaç da, bu büyüme faktörünü engellemek üzerinde çalışıyormuş.

İşin en eğlenceli kısmı da, Arsenik'den Myeloma'ya ilaç olur mu? konulu çalışmalar bence.

Yazıda, farnesyl transferase olarak adlandırılan ve tümör hücrelerinin büyümesini engelleyen bir yöntemin (ilacın) önemli bir çalışma konusu olduğu kısaca anlatılmış. Aynı zamanda, ilaç geliştirmesine ek olarak, başarıyı ölçen yeni test yöntemlerinin de geliştirildiği anlatılıyor.

Yazıyı ingilizce aslında okumak isterseniz burada :

http://www.cancer.org/cancer/multiplemyeloma/detailedguide/multiple-myeloma-new-research

Şimdi, bir yıl önceye gidelim ve Myeloma Beacon  isimli internet sitesinde yer alan "Ufuktaki yeni myeloma tedavileri" isimli makaleden anlaşılır bir özet yapalım:

-------------------------------------------------------------------------------

Amerikan Klinik Onkoloji Topluluğu (ASCO) 'nun yıllık toplantısı yaklaşırken, multiple myeloma tedavisi için potansiyel yeni ilaçlar belli oldu.

Bu sunumlarda, henüz klinik geliştirmelerin erken aşamalarında olan (dolayısıyla ilaç olarak piyasaya sürülmeleri için muhtemelen bir kaç sene gereken) yeni ilaçlar merkez sahneyi alacak.
Son yayınlanan ASCO verilerine göre bu ilaçların özünü oluşturan ajanlar (agents) relaps (baskılanmış) ve refreactory (hastaların canına okumakta olan) myeloma üzerinde farklı etkiler yaratıyor.

Şimdi bu yeni ilaçları tanıyalım:

Obatoclax

Cephalon firması tarafından geliştirilen bu ilaç Bcl-2 protein ailesinin bir türevi. Bu türev aslında, kanser hücrelerini doğrudan öldürüyor ve asli olarak tümörler için geliştiriliyor. Bununla birlikte, kan kanser türleri olan lenfoma, lösemi ve myeloma için de kullanılabilecek.

Yazıda, ilk aşamada relaps durumundaki bir grup myeloma hastasında yapılan test sonuçları anlatılıyor. 11 hasta var ve yaş ortalamaları 62. Teşhis konma zamanı da ortalama 4.7 yıl.

Bu yeni ilaç, üçer haftalık kürler halinde, Velcade ile birlikte hastalara verilmiş. Haftaların ilk günleri, yani 1., 8. ve 15. günlerde başlangıç dozu olarak 14 mg/m2 veriliyor. Sonra bu miktar arttırılıyor.
11 hastadan, 10'unun verisi değerlendirilebilir bulunuyor. %40'ında (dört hastada) kısmi yanıt alınıyor. % 10'unda (1 hastada) çok az bir tepki gözleniyor. Yazıda, kalan % 50 için bir şey söylenmiyor olması da dikat çekici. Muhtemelen hiç bir şey olmadı. Yan etkilerin genellikle kan değerlerinde oynama ya da nörolojik (sinrsel) tepkiler şeklinde olduğu belirtilmiş.

Siltuximab

Bu ilaç, myelomalı hücrelerin büyümesine yardım eden ve myeloma tedavisinde kullanılan dexametazon'u engelleyen IL-6 proteininin çalışmasını engelleyecek şekilde çalışıyor. Janssen Biotech, a Johnson & Johnson  şirketleri geliştiriyormuş. Bu ilaç da, burada yazmaya üşendiğim bir çok başka kanser türleri için de geçerli olacak. Velcade ile birlikte kullanılmak üzere tasarlanıyor.
İki test grubu oluşturulmuş: sadece Velcade kullananlar (yaş ortalaması61) ve Velcade+Siltuximab kullananlar (yaş ortalaması 64).

5 aylık bir tadaviden sonra, hastaları ortalama 24,5 ay gözlemişler. Sadece Velcade kullanan hastalarda, %47 olumlu tepki görülürken, bu bileşimi kullanan hastaların %55'i olumlu tepki vermiş. Bununla birlikte, sadece Velcade kullanan hastaların toplamn yaşam süresi daha uzun.

Daratumumab

Bu telaffuzu zor isimli ilacı Danimarkalı ilaç firması Genmab geliştiriyor. İlacın yaptığı da, myelomalı hücreleri bağışıklık sistemne ispiyonlamak. Gerisini bağışıklık sistemi hallediyor. (İlacın ülkemizde geliştirilmediği çok iyi olmuş bence :) 23 hastadan oluşan bir test grubunda, tedavi sonrası, kemik iliğindeki plazma hücrelerinde (myeloma da) önemli oranlarda düşmeler gözlenmiş. ( %80- %97 arası.) Yan etkilerin de yönetilebilir olduğu söyleniyor. Bana bu ilaç daha başarılıymış gibi geldi.

SNS01-T

Senesco şirketi tarafından geliştirilen bu ilaç, hücre büyümesi ve ölümü üzerinde etkili olan eIF5A proteini üzerinde çalışıyor. Bu ilaca ilişkin test sonuçları henüz yayınlanmamış.

Yazıyı ingilizce aslında okumak isteseniz:
http://www.myelomabeacon.com/news/2012/05/23/new-multiple-myeloma-treatments-on-the-horizon-asco-2012/

Sonuçta, adamlar çalışıyor. Biz de müşteri olmak için bekliyoruz. Olsun, yine de bizim için iyi haberler bunlar. Ayağınızı sıkı basın.



Yorumlar

  1. ümit bey elinize sağlık,ingilizce bilmiyenlere çok yararlı bilgiler tercüme etmişsiniz...

    YanıtlaSil
  2. Umitbey vermis oldugunuz hizmet cok guzel.Doktorlar bile bukadar ayrintili anlatmiyor, bikmadan usanmadan yazdiginiz icin size cok tesekkur ederim. Bu ilavlar Myeloma nin tedavisinde Turkiyede kullanilmaya baslandimi? Hematologlar yapilan bu yeni calismalari takip ediyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hematologlar bu çalışmaları izliyorlar. Fakat bir ilacın geliştirilmesi ile standart tedavi kapsamına alınıp, satışa sunulması arasında uzun süre (yıllar) var. Yurt dışında, kabul edilse bile, burada da sağlık bakanlığının onaylaması gerekiyor. Fakat sürekli bu uzun süreçten geçen ilaçlar portföye ekleniyor. Lenalidom'in türevleri, Revlimid..vb. mesela... Yeni geldi bu ilaçlar. Vücut bir süre sonra kullanılan ilaca tepki vermemeye başlarsa, yeni ilaca geçiyorlar. Doktorlar şimdi daha rahat çünkü eskiden seçenek çok azdı..Gittikçe alternatif tedaviler çoğalıyor.

      Sil
  3. Merhaba Umit Bey,

    Oncelikle boyle bir blog olusturdugunuz icin size tesekkur ederim. Ayni zamanda burada faydali bilgiler gonderen herkese tesekkur ederim ve acil sifalar dilerim.
    Agustos ayinda anneme MM teshisi konuldu ve tedavisine baslandi, bugun de hastaligin etkisinin kontrol altina alindigini ve nakil yapilabilecegi bilgisini aldik, suan nakil asamasindayiz, sitede gordugumuz ve doktorumuzun onerdigi yerler ile gorusmeye yarin itibariyle basliyoruz.
    Nakil surecinin cok zor olduguna ve buna ragmen etkili olmama ihtimalinin oldugunu duyduk, bu ihtimali tabii ki her zaman goz onunde bulundaracagiz, ancak size ve nakil olan herkese sormak istedigim nakil surecinde uygulanan kemoterapiler, tedavi esnasinda uygulanandan daha mi zor oluyor? Yan etkileri daha mi farkli olacak? (Hastadan hastaya degisebilir mutlaka, sadece genel hatlariyla ogrenmek istiyoruz.) Acikcasi bu sureci en yakindan yasayan biri olarak annemin korkulari bulunuyor.
    Doktorumuzun soyledigi yasam suresini uzatmak ve yasam kalitesini arttirmak icin nakil olmasi gerektigi.

    Simdiden herkese bilgiler icin tesekkur ederim, herkese acil sifalar dilerim, dualarimizi birbirimizden eksik etmeyelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2007 yılındaki otolog (Kök hücre nakli) yazsını okursanız, orada bütün detaylar anlatılıyor.Geçmiş olsun.

      Sil
    2. blogunuzda eksiklikler var önceki yazılar vs. Değişikliklere gittiniz sanırım...Selamlar saygılar benden kucak dolusu...bol sağlıklı günler di.liyorum...yılmaz baykal

      Sil

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lenalidomid (revlimid)

Forum - 1

1-Multiple myeloma (myelom) ile tanışma