Darzalex (daratumumab)

Bu gün Hollanda'da yaşayan ve çalışan yeğenim, myeloma ilgili bir gelişmeyi haber verdi: Daha önce en az üç ilacı denemiş ve fayda görememiş hastalar için yeni bir ilaç piyasaya sürülmek üzere. Darzalex adlı bu ilaç, yapılan testlerde %30 - 36 civarında fayda sağlamış ve tümörleri yok etmiş. Bildiğiniz gibi FDA (Amerikan yiyecek ve ilaç idaresi) tarafından onay verilmeyen ilaçlar piyasaya çıkamıyor. Onay sürecini hızlandırmışlar.

Gördüğünüz gibi sürekli yeni ilaçlar geliyor. Yurt içinde de (üniveritelerde) güzel araştırmalar yapıldığını duyuyorum. Ayağınızı sıkı basın.

Edit (eylül 2016): 

FDA Kasım 2015'de bu ilacı onayladı. Bu özellikle daha önce myeloma tedavisi almış (tekrarlamış) hastalar için üretilmiş çok yeni ve farklı bir ilaç. Aslında şu anda diğer ilaçlarla kombinasyon halinde kullanımı da denenmekte imiş.

İlacın daha önce kemoterapi tedavisi almış, kök hücre nakli yapılmış, böbrek fonksiyonları zayıflamış,  karaciğer fonksiyonlarında (ağır olmayan) zayıflama olan hastalar için üretilmiş olması da ilginç. Amerikan toplumundaki yaşlanma ve obezitenin artışı dikkate alınmış.

İlaç aslında vücudun bağışıklık hücrelerinin, kanserli hücreleri öldürmesi için aracılık yapıyor.

Tabi ki bu ilacın da yan etkileri var. Örneğin:

  • İnfüzyon reaksiyonları
  • Yorgunluk
  •  Mide bulantısı
  • Sırt ağrısı
  • Ateş
  • Öksürük
  • Üst solunum yolu enfeksiyonu


İngilizce biliyorsanız, ilacın nasıl kullanıldığı (dozajı) ile ilgili aşağıdaki sayfaya göz atabilirsiniz:
https://www.themmrf.org/multiple-myeloma-knowledge-center/myeloma-drugs-guide/darzalex-daratumumab-2/clinical-studies/

Umarım sağlık bakanlığı da en kısa zamanda bu ilacın ithalatına ve myeloma hastalarında kullanılmasına izin verir.

Ve umarım yerli ilaç çalışmalarımız da vardır...

Çünki bu adamlar ilaçlardan bahsederken "myeloma pazarı" şeklinde konuşuyorlar. 


Yorumlar

  1. bir günde miyelomu kesin bitiren bir ilaç çıkarırlar inş. tüm hastalara acil şifalar.

    YanıtlaSil
  2. www.myelomabeacon.com/forum/fda-approval-daratumumab-t6359.html

    İyi haberler ve guzel sunuclar 2016 yilinda da devam etsin..

    YanıtlaSil
  3. geçtiğimiz aylarda Roma da myelom toplantısı yapıldı dünyanın bir çok yerinden myelom hastası insanlar katılmış benim de çok sevdiğim bir ablam bizleri temsilen gitti toplantıya orada bir sürü myelomla yaşayan insanla tanışmış ... çoğuda çok erken yaşta myelom tanısı almış ama şuanda torun sahibi olmuş insanlarmış mesela birisi tanı konduğunda 25 yaşındaymış şuan da 52 yaşında ... bunlar çok güzel haberler myelomdan korkmayın sadece onunla yaşamaya alışın size bahsedilen yaşam ömürlerini kafanıza takmayın zaten herkes vakti gelince ölecek hepinize sağlıklı günler diliyorum

    YanıtlaSil
  4. her şey güzel olacak ümit beyin de dediği gibi ayağınızı sıkı basın umudunuzu kırmayın myelomdan korkmayın ...

    YanıtlaSil
  5. bizim facebook da myelom sayfamız var oradaki herkes myelom hastası veya yakını bilgi almak merak ettiklerini sormak isteyenleri bekliyoruz ayşegül turcan isminde myelomla mücadele eden bi ablamız yönetici sayfanın ismi Multiple Myeloma Hastaları Türkiye ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Desteğiniz için çok çok teşekkür ederim.

      Sil
  6. darzalex adlı ilacın sağlık bakanlığı tarafından onaylanması için change.org da bir imza kampanyası başlatılmış yalnız imza sayısı az ben imzamı attım inşallah olumu bir sonuca varılır. linki buraya yapıştırdım. Katılmak isteyenler olabileceği düşüncesiyle... herkese acil şifalar diliyorum... https://www.change.org/p/sa%C4%9Fl%C4%B1k-bakanl%C4%B1%C4%9F%C4%B1-darzalex-adl%C4%B1-ilac%C4%B1n-ithalat%C4%B1n%C4%B1-onaylas%C4%B1n-mmhastalariniyasatiyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmzaladım ve yaydım.İnşallah sonuç alınır.Dilek

      Sil
    2. Umarım onay verirler. İşin kötü yanı, devletin sağlık harcamaları inanılmaz ölçüde arttı. Bu böyle gidemez, yakında önemli kesintiler olmasını bekliyorum. Herşey öylesine hesapsız, plansız yapılıyor ki... Ve her hakkı dibine kadar kötüye kullanmaya meyyal bir milletiz ki... Umarım kabak her gün canıyla uğraşan gerçek hastaların başına patlamaz.

      Ve umarım darzalex tedavi masraflarını düşürüyordur. Bu onun onaylanma şansını arttırır. Gerçi hiç sanmıyorum, yeni ilaçlar çok pahalı oluyor. Kendi AR-GE kurumlarını hayvanat bahçesi müdürüne teslim eder, milli ilaç sanayini birer birer yabancılara devredersen geleceğin karanlık demektir.

      Gerçek tedavi, değişmek Dilek hanım. Epigenetik yazımda açıkladım. İlaçla günü kurtarırız, iyileşemeyiz.

      Sil
    3. 500 kişiye ulaşmamız için 17 imza daha lazım... Lütfen kampanyaya destek olalım...

      Sil
  7. Imzaladim...gelismeleri takip edelim..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Lütfen isim vererek doktorları kötüleyen yorumlar yazmayınız ve/veya yakınlarınızın vefatını bildirerek diğer hastaların moralini bozmayınız.
Yorumlarınızın yazı konusu ile ilgili olmasına dikkat ediniz. Genel konulardan ya da durumunuzdan bahsedecekseniz yorumunuzu Forum-2 yazısının altına yazınız. BLOGDAKİ YAZILARI, YORUMLARI TAM OLARAK OKUMADAN SORU SORMAYINIZ. ARAMA KUTUSUNU KULLANARAK SORMAK İSTEDİĞİNİZ KONUDA DAHA ÖNCE YAZILAN TÜM YAZI VE YORUMLARA ULAŞABİLİRSİNİZ.

Mail adresimi bulup mail atanlar: Mail'e cevap vermiyorum. Lütfen soru ve düşüncelerinizi blogdaki açık forum sayfasına ya da ilgili konunun sayfasına yazınız.

Pazarlama mesajlarını silmek için yorumlar denetlenmektedir, bu nedenle yorumunuzun yayınlanması BİRAZ ZAMAN ALABİLİR. Lütfen sabırlı olun, yorumunuz mutlaka yayınlanacaktır.

Katkıda bulunduğunuz için teşekkür ederim.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lenalidomid (revlimid)

Forum - 1

1-Multiple myeloma (myelom) ile tanışma